Összetevők 7-8 főre

18 dkg gluténmentes zabliszt (helyettesíthető manióka- vagy rizsliszttel)
13 dkg hideg vaj
5 dkg eritrit (vagy más édesítő, ízlés szerint)
1 csipet só
Kis marék mandula vagy dió, szeletelve vagy darabolva
4 db alma, hámozva, csutkázva, gerezdekre vágva
30 dkg eper (friss vagy fagyasztott)
10 dkg bogyós gyümölcs (pl. ribizli, szeder, málna, áfonya, stb.)
1 kezeletlen citrom héja és leve
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt vanília vagy vanília aroma

C-vitamint leginkább a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak, ilyenek pl. a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a kelbimbó, illetve a gyümölcsök közül a homoktövis, a sárgadinnye, az eper, a meggy, a cseresznye, a ribizli, az alma és a banán. A C-vitamin rendszeres fogyasztása számos pozitív élettani hatással bír, így többek között csökkenti a megfázás időtartamát, fokozza a véráramlást, gyulladáscsökkentő hatású, segít megőrizni a csontsűrűséget és a bőr feszességét, valamint enyhítheti a fáradságot is.

Egy lábosban alaposan összekeverjük a gyümölcsöt a citromlével, a citromhéjjal, az édesítővel, a fahéjjal, a vaníliával, valamint egy nagyon kevés vízzel, majd ezt 5-10 percig előfőzzük. Egy tálban összekeverjük a zablisztet, a vajat, az eritritet és a csipet sót, és az ujjainkkal addig morzsoljuk, amíg kis darabokra összeáll a tészta. Hőálló edénybe tesszük a gyümölcsöt, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát. A tetejére opcionálisan szórhatunk még darabolt mandulát vagy diót is. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elkészül. Akkor jó, ha szépen megbarnul a teteje. Zsíros kókusztejszínnel meglocsolva vagy akár egy gombóc vaníliafagylalttal is nagyon finom! 

 

Hasonló receptek: