Hozzávalók 2-4 személyre

6 dkg tápiókagyöngy
2 dl zsíros kókusztejszín
3 dl víz
5 dkg eritit vagy más édesítőszer
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tk. méz (én repcemézet használtam)
1 csipet vaníliaőrlemény
friss bazsalikom, kb. 6 levél szeletelve
3 kivi, hámozva, kis kockákra vágva

A C-vitamin talán a legismertebb vitamin, amiről mindenki tudja, hogy nagyon fontos pótolni.  Na de miért? Íme néhány példa a teljesség igénye nélkül: csökkenti a megfázás időtartamát és sportolóknál a megfázások gyakoriságát is. Gyulladáscsökkentő hatása mellett fokozza a csontsűrűséget és a kollagénszintézist, a bőr feszességét és a sérülésekből való regenerálódást. Jó hatású a szív- és érrendszerre, és még a fáradtságot is enyhíti. A kivi C-vitamin-tartalma 93 mg/100 g.

A tápiókagyöngyöt lábosba tesszük, felöntjük a kókusztejszínnel és a vízzel, összekeverjük és kb. 10 percig ázni hagyjuk. A 10 perc leteltével hozzáadjuk az eritritet és kis lángon elkezdjük főzni. Végig alacsony lángon, kb. percenként átkeverve, összesen 20 percig főzzük. Azért kell lassan főzni, hogy legyen ideje a gyöngyöknek egyenletesen megpuhulni és ne ragadjon le, vagy kapjon oda a lábos aljára. Amikor letelt a 20 perc és úgy látjuk, hogy szépen megduzzadtak a gyöngyök, amik krémes, fehér állagúak, levesszük a tűzről és belekeverjük a reszelt citromhéj 3/4-ét, majd félretesszük. A kettő kivit összekeverjük a mézzel és a vaníliával, majd egy kis serpenyőben pár percig főzzük, míg a harmadik kivit nyersen hagyjuk. Végül az összes kivit összekeverjük a bazsalikommal és a maradék citromhéjjal, majd a kihűlt tápiókapuding tetejére téve tálaljuk.

Hasonló receptek: