Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kálium egyike azoknak az ásványi anyagoknak, amiknek a hiánya általános: felmérések alapján csak nagyon kevesen érik el az ajánlott napi bevitelt. Ennek egyszerű oka, hogy főleg olyan növényi ételek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, amiből csak ritkán, vagy keveset fogyasztunk.  

Az evolúció során jóval magasabb káliumbevitelhez alkalmazkodtunk, mivel őseink étrendje gazdag volt a káliumban dús növényekben. Ezzel szemben a jelenlegi, finomított gabonákból és cukorból készült ételek szinte semennyit nem tartalmaznak.  

Az egyik legjobb káliumforrásnak számító étel a burgonya, ami több mint 400 mg káliumot tartalmaz 100 grammonként. Ha valaki nagyobb mennyiségben eszik krumplit, minden bizonnyal azon kevesek közé tartozik, aki elegendő káliumot fogyaszt. Több kutatás is igazolta már, hogy az alacsony káliumbevitel a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője, ami további szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.  

Új vizsgálat a káliumpótlásról 

Egy 2021-es vizsgálatban a magasabb káliumbevitel hatásait tesztelték 30 magas vérnyomással rendelkező, vagy ahhoz közel álló személynél. A résztvevőket 4 csoportra osztották, majd 16 napon keresztül meghatározták számukra, hogy milyen étrendet kövessenek. A kísérlet lényege az volt, hogy a csoportok tagjai különböző forrásokból növeljék a káliumbevitelüket, majd a vizsgálat vezetői megfigyeljék, hogy ez milyen hatással van a vérnyomásukra. A csoportok a következőképpen alakultak: 

  • 1000 mg extra kálium főtt/olaj nélkül sütött krumpli formájában 

  • 1000 mg extra kálium olajban sült krumpli formájában 

  • 1000 mg extra kálium-glükonát kiegészítőként fogyasztva 

  • Kontroll csoport 

A vizsgálat főbb előnyei  

  • A résztvevők komplett étkezését biztosították, amiket pár naponta kaptak meg, és amik azonos mennyiségű kalóriát tartalmaztak, hogy a különböző mértékű fogyás ne befolyásolhassa az eredményeket. 

  • Az étrendek káliumtartalma és egyéb mikro- illetve makrotápanyag összetétele szintén közel azonos volt, csak az 1000 mg extra kálium volt közöttük a különbség. Mérték a résztvevők kálium-ellátottságát is, ami arányban állt az alkalmazott étrendjükkel, így biztos, hogy pontosan követték az utasításokat.  

  • A résztvevők többsége mind a négy csoport programját végigcsinálta. 

Eredmények 

A kutatás fő célja az volt, hogy az extra káliumbevitel vérnyomásra gyakorolt hatásait vizsgálja, és mint az várható volt, a magasabb káliumbevitel mindhárom formája csökkentette a résztvevők vérnyomását. A legmeglepőbb eredményt azonban a főtt/olaj nélkül sült krumpli okozta, ami átlagosan 6 ponttal csökkentette a vérnyomást, több mint kétszer nagyobb mértékben, mint az olajban sült krumpli vagy a kálium kiegészítése. 

A magasabb káliumbevitel szinte mindenkinek előnyére válhat, de ahogy a kutatásból kiderült, magas vérnyomás esetén különösen jótékony hatású. 

Stone MS, Martin BR, Weaver CM. Short-Term RCT of Increased Dietary Potassium from Potato or Potassium Gluconate: Effect on Blood Pressure, Microcirculation, and Potassium and Sodium Retention in Pre-Hypertensive-to-Hypertensive Adults. Nutrients. 2021 May 11;13(5):1610. doi: 10.3390/nu13051610. PMID: 34064968; PMCID: PMC8151047. 

Kapcsolódó anyagok: