Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kálium egy nagyon fontos ásványi anyag, amiből az emberek többsége nem fogyaszt eleget. Egészségügyi hatásait tekintve jól ismert, hogy a magasabb káliumbevitel védőhatású a magas vérnyomással és a szív- és érrendszeri problémákkal szemben, más betegségekkel kapcsolatban viszont mind ez idáig kérdéses volt a jelentősége.

Egy 2022 novemberében megjelent metaanalízis a káliumbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta. Korábban elég vegyes eredmények születtek a témában, de ennek a tanulmánynak köszönhetően már jóval pontosabb képet kapunk; nemcsak a magas és az alacsony káliumbevitel hatásaiba nyújt betekintést, hanem bemutatja, hogy a növekvő káliumbevitel hogyan befolyásolja a cukorbetegség kockázatát.

Több kutatás, több mint 30 ezer résztvevővel

A metaanalízisben 7 kutatás eredményeit összegezték, amelyekben összesen 31873 résztvevőt követtek figyelemmel.

Megállapították, hogy napi 1000 mg káliumbevitel felett már jelentősen csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, egészen napi 3000-3500 mg-ig: ez a mennyiség 20%-os kockázatcsökkenést eredményezett. 3500 mg-os mennyiség felett azonban újra emelkedni kezdett a kockázat mértéke, amiből az következik, hogy az optimális bevitel ekörül lehet.

Az ennél jóval magasabb káliumfogyasztás esetén a kálium hasznos hatásait már ellensúlyozhatta a túlzott kalóriabevitel, ami a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának egyik fő oka. Tehát ha valaki úgy fogyaszt viszonylag sok káliumot, hogy mellette nem eszik túl sokat (pl. nem sültkrumpliból hanem főtt krumpliból, zöldségekből viszi azt be) akkor valószínűleg nem emelkedne a kockázata, hanem tovább csökkenne még 3500 mg felett is.  

Más hasonló kutatásokban is napi 2900 mg feletti kálium mennyiség volt szükséges ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjen a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Összefoglaló

Ez a metaanalízis is megerősíti azt a megállapítást, hogy az emberek átlagos káliumbevitele túlzottan alacsony, ami fokozza a kockázatát nemcsak a szív- és érrendszeri betegségeknek, de a 2-es típusú cukorbetegségnek is. Ez annyira nem meglepő, mivel a cukorbetegség az egyik fő rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Ahhoz, hogy a káliumbevitelünk megfelelő legyen, fontos, hogy napi szinten fogyasszunk tápanyagban gazdag természetes ételeket. A főoldalon, a kálium menüpontra kattintva több kiváló káliumforrás is található, receptekkel együtt.

 

 

D'Elia L, Masulli M, Cappuccio FP, Zarrella AF, Strazzullo P, Galletti F. Dietary Potassium Intake and Risk of Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2022 Nov 12;14(22):4785. doi: 10.3390/nu14224785. PMID: 36432472; PMCID: PMC9697076.

Kapcsolódó anyagok: