Hozzávalók 8-10 szeletes tortához

7 tojás
12 dkg eritrit vagy más édesítőszer (ha cukrot használunk, elég lesz 9 dkg)
1 tk. vanília aroma vagy 1 kk. vanília őrlemény
1 csapott kk. őrölt fahéj
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 piros alma, hámozva, kockákra vágva
20 dkg cukrozatlan aszalt szilva, apró kockákra vágva
10 dkg 70-80%-os étcsokoládé, aprítva
20 dkg darált mák

Több ötletem is volt, hogy milyen ehhez a nélkülözhetetlen ásványi anyaghoz kapcsolódó ételt fogok készíteni. Mindig jó választás lehet valamilyen tengeri herkentyű, csiga, bizonyos diófélék, zöldségek, zöldfűszerek és magfűszerek is. Amikor olvastam, hogy az itthon sokunk által kedvelt máknak is kifejezetten jó a magnéziumtartalma (347 mg/10 dkg), illetve a foszfor-, mangán- és kalciumtartalma is, egyből láttam a lelki szemeim előtt édesanyám fantasztikus csokis-mákos-aszalt szilvás kockáját, az ő receptje inspirálta ezt a máktortát.

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük az eritrittel, a vaníliával, a fahéjjal és a narancshéjjal. Az almát és az aszalt szilvát a csokival együtt hozzákeverjük a tojás sárgákhoz. A habverőt elmossuk, szárazra töröljük és felverjük a tojások fehérjét kemény habnak. A mákkal felváltva hozzákeverjük a mixhez. Én sütőpapírral béleltem ki a tortaformát, hogy még véletlenül se ragadjon semmi sehova. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül), pontosan 30 percig sült, ne süssük túl, mert így lesz isteni az állaga!

Hasonló receptek: