Hozzávalók 4 személyre

1 kg nyúllapocka vagy nyúlcomb
4 ek. zsiradék (pl. kókuszolaj, ghí, kacsazsír)
6 dl rizstejszín (vagy egyéb tejszín)
4 dl alaplé (vagy víz)
4 sonkahagyma, szeletelve
4 gerezd fokhagyma, szeletelve
2 tk. szárított tárkony
2 tk. szárított bazsalikom
só és őrölt fehérbors, ízlés szerint

A körethez

4 édesburgonya, hámozva, kockákra vágva
4 ek. folyékony kókuszolaj

A káposztához

fél fej kelkáposzta, vékony csíkokra vágva
8 dkg (zsír)szalonna, apróra kockázva a szalonna zsírosságától függően plusz zsiradék (pl. kacsazsír, kókuszzsír)
kb. 3 dl alaplé vagy víz

A nyúl viszonylag alacsony kalória-, és zsírtartalmú, de fehérjében gazdag hús. Lágy íze miatt sokan szeretik. Tartalmaz B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6, B9), de különösen B12-t, amelyből 100 gramm hús 7.2 mikrogrammot, azaz a napi szükségletünk közel 300 %-át fedezi. Ezen kívül számos nyomelem is megtalálható benne, pl. szelén, cink, vas, kálium, magnézium és réz. 
Ez a recept lapockát tartalmaz, de gerincből vagy combból is elkészíthető. A legjobb, ha öntöttvas edényben főzzük, de annak hiányában bármilyen sütőbe tehető fedeles edény működik. 

Egy sütőbe tehető edényben felolvasztjuk a zsiradékot és megdinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Miután megpuhult a hagyma, beletesszük a nyulat és pár percig pirítjuk. Közben hozzáadjuk a szárított zöldfűszereket, a sót, a borsot, végül felöntjük a rizstejszínnel és az alaplével. Egyszer felforraljuk, majd lefedjük és betesszük egy 180 fokos sütőbe kb. 60 percre. Az édesburgonyát hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk a kókuszolajjal, sózzuk, alaposan elkeverjük és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Egy serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját, beledobjuk a kelkáposztát, sózzuk, fűszerezzük, végül kevés víz vagy alaplé hozzáadásával puhára pároljuk. A kelkáposztát külön is készíthetjük egy kis zsiradék, folyadék, só hozzáadásával, míg a szalonnakockákat külön serpenyőben ropogósra sütjük és a puhára párolt káposztára szórva tálaljuk. 

Hasonló receptek: