Hozzávalók 4-6 személyre

1 kg hámozott kanadai tök, ebből 25 dkg kockázva és 75 dkg vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 nagy fehérhagyma, szeletelve
50 dkg parajpüré
2-3 szál friss kakukkfű
1 púpozott ek. kókuszzsír + kevés a kenéshez
1 ek. olívaolaj
só és bors, ízlés szerint

10 dkg főtt spenótnak 10 480 NE, 10 dkg főtt kanadai töknek pedig több mint 11 000 NE az A-vitamin tartalma. A növényi ételekben található karotinoidok azonban közel sem hasznosulnak olyan jól mint a retinol, a 11 000 NE béta-karotin csupán 550 NE retinolnak felel meg. Mindkét alapanyag könnyen beszerezhető, főleg az őszi és téli hónapokban és nagyon sokoldalúan használható. Levesek/krémlevesek, főzelékek, raguk, rakott ételek és saláták egyaránt készíthetőek belőlük.

Egy serpenyőben felmelegítjük a kókuszzsírt, hozzáadjuk a fokhagymát és a fehérhagymát és alacsony hőfokon, hosszan fonnyasztjuk (karamellizáljuk). Aranybarna színt szeretnénk és egyenletesen puha állagot. Eközben előkészítjük a sütőtököt és a spenótot. Amikor a hagyma kellően megpuhult, hozzáadjuk a spenótot és a 25 dkg felkockázott tököt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon 5-10 perc alatt sűrű szósszá főzzük. Ha igényeljük, ezen a ponton adhatunk hozzá egy kevés növényi tejszínt is.

Egy hőálló edényt kiolajozunk, elhelyezünk benne egy réteg szeletelt tököt, majd arra egy réteg szószt, és ezt addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalóink. Megszórjuk a tetejét sóval és meglocsoljuk olívaolajjal, végül megszórjuk friss kakukkfűvel. Lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd fedő nélkül még 10 percig.

Hasonló receptek: