Hozzávalók 6 személyre

Az angolkrémhez

6 tojássárgája
5 dl kókusztejszín (vagy hagyományos tejszín)
20 g eritrit (vagy cukor/egyéb édesítőszer)
3-4 egész kardamom
1 csipet vaníliaőrlemény

Az áfonyaszószhoz

20 dkg áfonya
1 bio narancs leve és reszelt héja
1/2 rúd fahéj
1 tk. méz vagy juharszirup

Az egyik legmagasabb kolintartalmú élelmiszer a tojássárgája. 100 grammja (kb 5 db) 680 mg kolint tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség majdnem kétszerese (450 mg nők és 550 mg férfiak esetében, míg gyermekeknél testsúlyarányosan kevesebb). A megfelelő mennyiségű kolin fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer, az idegrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, továbbá várandósság ideje alatt a magzat egészséges fejlődéséhez. Az alábbi desszert alacsony szénhidráttartalmú, hiszen nem tartalmaz semmilyen lisztet, és cukrot/édesítőszert is csak minimális mennyiségben. Ha nem szereted a kardamomot, helyettesítsd 1 egész vaníliarúddal.

A kókusztejszínhez hozzáadjuk az enyhén megtört kardamomot és feltesszük főni. Nem forraljuk, csak forróra melegítjük, ezután levesszük a tűzről és 20 percig ázni hagyjuk a benne lévő kardamommagokat, végül egy tálba átszűrjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliával. A langyos (nem forró!) tejszínt hozzáöntjük a tojáshoz és alaposan összekeverjük. Ekkor az egész keveréket átöntjük egy finomlyukú szűrőn, hogy teljesen sima legyen. Egyenletesen elosztjuk 6 ramekinben, amiket egy olyan magas peremű hőálló edénybe teszünk, amelyet fel tudunk tölteni vízzel. Az angolkrémet vízfürdőben sütjük 160 fokra előmelegített sütőben, 30-35 percig. Az áfonyát, a narancshéjat, a narancslevet, a fahéjat és a mézet összekeverjük egy lábosban és közepes lángon kb. 15 percig főzzük. A fahéjat a végén eltávolítjuk és a szószt hűlni hagyjuk. A sült vaníliakrémmel együtt tálaljuk.

Hasonló receptek: