Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A magnézium és a cink két olyan ásványi anyag, amelyekből a legtöbben nem fogyasztanak eleget. Mindkettő több száz enzim működéséhez szükséges, amik az egészséges anyagcsere alapját képezik, erős antioxidáns tulajdonságaik révén pedig védik sejtjeinket a különféle káros hatásoktól. A kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek fennállásakor egyaránt jellemző, hogy az anyagcsere működésében különböző hibák lépnek fel, illetve a szervezet antioxidáns rendszere kimerülőben van, és így nem képes a feladatát megfelelően ellátni. Mivel a magnézium és a cink hiánya is negatívan befolyásolja ezeknek a betegségeknek a kimenetelét, feltételezhető, hogy a kiegészítésükkel javítani lehet a betegek állapotán.  

Egy 2020-ban publikált randomizált vizsgálat során 60 személyt osztottak két csoportra, akik közül mindannyian kettes típusú cukorbetegséggel és valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel rendelkeztek. Az egyik csoport tagjai napi 250 mg magnéziumot és 150 mg cinket pótoltak 12 héten keresztül, majd a kutatás végeztével összehasonlították azokat a fontos értékeket, amik leginkább befolyásolják a meglévő betegségeik kimenetelét. Ilyen volt a résztvevők vércukor- és inzulinszintje, a CRP-szintjük, ami a gyulladásos folyamatokat jelzi, továbbá a vizsgálatban mérték a szervezetük antioxidáns kapacitását és egy teszt segítségével a depresszióra való hajlamukat. 

A 12 hét elteltével a magnéziumot és cinket kiegészítő résztvevők eredményeiben a következő pozitív változások történtek: 

  • Az éhomi vércukorértékük 9,44 mg/dL-el csökkent 

  • Az inzulinszintjük 1.37 μIU/mL-el lett kevesebb 

  • HDL-koleszterin-szintjük 2.09 mg/dL-el nőtt (a magasabb szintje előnyös szív- és érrendszer szempontjából) 

  • C-reaktív fehérje 0,85 mg/L-el csökkent 

  • A teljes antioxidáns kapacitás 43.44 mmol/L-el nőtt 

  • A depressziós indexük egy erre használt megbízható teszt alapján több ponttal csökkent 

A cink és a magnézium egyidejű kiegészítése tehát kedvező irányba módosította a 2-es típusú cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fontos rizikófaktorok értékeit. Érdekes, hogy a kísérlet során használt magnéziumforma az egyik legrosszabbul hasznosuló magnézium-oxid volt, tehát egy jobb felszívódású változattal valószínűleg ennél is jobb eredmények születtek volna. 

Hamedifard Z, Farrokhian A, Reiner Ž, Bahmani F, Asemi Z, Ghotbi M, Taghizadeh M. The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis. 2020 May 28;19(1):112. doi: 10.1186/s12944-020-01298-4. PMID: 32466773; PMCID: PMC7257447. 

Kapcsolódó anyagok: