Szabó Gál Bence

Szabó Gál Bence

Szakmai vezető

A Mg-klorid a transzdermális Mg bevitel leghatásosabb módja, sőt, az egyetlen igazoltan hatásos módja a Mg-szulfát fürdőtől eltekintve. Krém formájában, avagy bőrre kenve egyedül a Mg-klorid igazoltan hatásos a szervezet Mg szintjének emelésében. A klorid ion része a Mg-kloridnak pedig nem szorítja ki a jódot, sőt még segíti is indirekt módon a jód hasznosulását (a bróm a jódot kiszorítja és a bróm kiürítését segíti a klorid). 

Először is nézzük meg, hogy a Mg-klorid bőrön át valóban káros-e a klorid része miatt. A tengerekben/óceánokban a legnagyobb arányban előforduló ion pont a klorid. A benne oldott ionok 55%-a klorid, azaz a tengerek és óceánok vize közel 2% klorid oldat! Ebben lubickoltak őseink egész nap és lubickolnak ma is azon szerencsések, akik vízparton élnek. Nagyon káros lehet, hogy klorid ionok érjék a bőrünket, igaz? 🙂 Hozzáteszem, a Mg-klorid koncentrációja önmagában is magas a tengerekben/óceánokban, hát még a Holt-tengerben, bár abban sajnos a bróm is magas.  

A kép forrása: Wikipédia

Nyilván kár is tovább firtatni ezt az eszement ötletet, hogy a klorid ionok transzdermálisan károsak lennének, holott nincs még egy ion, ami ilyen módon ennyire természetes lenne. Érdekességképpen mégis megemlítem, hogy a hatóanyagok orális bevitelétől abban tér el leginkább a hatóanyagok transzdermálisan való szisztémás bevitele, hogy ez utóbbi az intravénás/intramuszkuláris/szubkután és az orális liposzomális/nanokollid rendszerek alkalmazásához hasonlóan a májat megkerülve képes bejuttatni a hatóanyagokat, azaz a „first-pass-metabolizmus” megkerülésével, így a májat nem terhelik meg az így bejuttatott hatóanyagok, miközben a célszövetek felé való hasznosulásuk sokszoros. A klorid pedig a jodiddal (de főleg a bromiddal/brómmal) a vesékben verseng a visszaszívódásért, nem pedig a májban. Az orális és transzdermális klorid bevitel emiatt tehát elméletben sem különbözhet a jódra való hatása tekintetében. Ezen felül Dr. David Brownstein, a jód terápia mai legnagyobb tudósa is a Mg-kloridod – annak klorid tartalma miatt – a Mg bevitel preferált módjaként ajánlja (amennyiben nem okoz hasmenést), ahogy Dr. Sircus is a Mg-kloridot tartja legjobbnak, méghozzá transzdermálisan alkalmazva.[1] 

A Mg-klorid krémek humán-klinikai vizsgálatokban bizonyítottan jó hatásúak és elterjedt, olcsó megoldások a Mg-szint emelésére, míg a magnézium orálisan jól hasznosuló formái nagyobb molekulák, és bőrön át kérdéses felszívódásúak. Még ha fel is szívódnak, nincs előnyük, és semmiféle vizsgálat nem igazolta még a hatásukat, alighanem azért, mert csak olyan kis koncentráció érhető el az orálisan jól hasznosuló formák krémekben való oldása során, hogy az a gyakorlatban alkalmatlanná teszi őket Mg pótlásra (erről később lesz szó). A legtöbben tisztában vannak vele, hogy azok jó formák, de arra nyilván nem gondol egy laikus, hogy ez egy krém, azok meg orálisan jó formák, nem transzdermálisan, ahol a nagy molekulaméret és alacsony Mg koncentráció kifejezett hátrány és vizsgálat sincs mögöttük. A Mg-klorid pedig biztosan jó és alighanem transzdermálisan a létező legjobb Mg molekulaforma.  

Hogy is van ez a magnézium-krémekkel? 

Az egyik aranyszabály molekulák szisztémás felszívódásához transzdermális alkalmazás esetén, hogy 500Da, azaz 500g/mol-nál ne legyen sokkal nagyobb a molekula. Minél kisebb, annál jobb. 

A Mg-klorid egy oldatban/krémben Mg-ionra és klorid-ionokra esik szét. A Mg-ion 24g/mol atomtömegű, azaz 24Da, vagyis méret alapján könnyen átjut a bőrön a véráramba az így alkalmazott Mg. A Mg-biszglicinát moláris tömege 174g/mol, azaz 174Da (kovalens kötésű, ezért nem esik szét Mg ionra krémben/oldatban, hanem ilyen nagy marad). Ez is 500Da alatti, tehát átjuthat a bőrön, de 7x nagyobb a mérete, mint a Mg-kloridból a Mg-ionnak, így ez nehezebben jut át.  Ezen felül a koncentráció is lényeges transzdermális alkalmazás esetén. A Mg-kloridból 54%-os koncentrációjú vizes oldat készíthető, mely oldat Mg koncentrációja kb. 13%. Ehhez képest Mg-biszglicinátból  csak max 20%-os oldat készíthető, melynek Mg-koncentrációja 2%. 7x nagyobb a mérete és 6x kisebb koncentráció érhető el vele a bőrön. Két fő szempont, ami meghatározza a transzdermális hasznosulását. Amíg nincs vizsgálattal igazolva, jelenleg 0-nak tekintendő a hasznosulása. Ugyanakkor azt érdemes azért megemlíteni, hogy a Mg-iont hidrát burok veheti körül, ami nehezíti vagy meg is akadályozhatja az átjutását a bőrön, így a Mg-klorid is csak megfelelően formulázott krémként alkalmazva hasznosul, sima oldatként (pl. „Mg-olaj”/ősi magnézium) alkalmazva csak az izzadságmirigyekben és szőrben/hajban gazdag bőrfelületen alkalmazva tud hasznosulni szisztémásan, azaz csak így van érteleme.[2] A Mg-klorid krém hatásosan növeli a szervezet Mg szintjét.[3] Mindazonáltal a transzdermális magnézium bevitel hatásosságát vizsgáló 2017-ben publikált elemzés megállapítása szerint az ilyen típusú Mg pótlás hatásossága erősen megkérdőjelezhető, miközben kockázatokat is rejt magában, ugyanis az emésztőrendszert megkerülve a Mg szint szabályozását is megkerüli.[2] Nyilván kis mennyiségben alkalmazva, igazoltan Mg-hiányos állapotban nem okozhat gondot és jó hatású kell, hogy legyen. 

Bár a Mg-biszglicinát transzdermálisan való alkalmazásáról nem találtam vizsgálatot, a vas-biszglicinát transzdermális alkalmazásáról igen. Nem találták hatásosnak a vas szint növelésében.[4] Ebből következtetve sanszos, hogy a Mg-biszglicinát sem szívódna föl, különös tekintettel arra, hogy abból nagyságrendekkel nagyobb mennyiség bőrön való átjuttatására lenne szükség, mint vasból, hiszen Mg-ból több mint 10x akkora mennyiségre van szüksége a szervezetnek. 

A Mg-biszglicinát és egyéb orálisan jó formák nem rendelkeznek vizsgálatokkal és feltehetően kevésbé hatásosak, mint egy Mg-klorid krém. Arról nem is beszélve, hogy mint fentebb kiszámoltam, max 2% lehet egy Mg-biszglicinát oldatnak a Mg koncentrációja, azonban egy krémben egyéb összetevők is vannak melyek miatt jó, ha egyáltalán az 1% Mg-koncentráció elérhető hasonló krémekben (adatot ezzel kapcsolatban általában nem közöl a termék leírása). 1%-kal számolva pedig ez 10mg/g, azaz 10mg/ml Mg-koncentrációt jelent. Még ha tökéletes mértékben fel is szívódna, akkor is 20-40ml-t kéne alkalmazni naponta 200-400mg Mg beviteléhez, ennyit meg képtelenség felkenni naponta vékony bőrfelületekre, de még teljes testkrémként alkalmazva is nehéz. (100ml krém 2-5nap alatt fogyna el). Így már csak ezért is értelmetlen más Mg formát használni krémben, mint Mg-kloridot. Az a legjobb és az egyedüli, ami vizsgálatokkal igazolt hatású, bár a korábban említett elemzés miatt azt is csak módjával érdemes használni, ha egyáltalán érdemes. 

  1. Dr. Mark Sicrus: Transdermal Magnesium Therapy – könyv 

  2. Gröber, Uwe et al. “Myth or Reality-Transdermal Magnesium?.” Nutrients 9,8 813. 28 Jul. 2017, doi:10.3390/nu9080813 

  3. Kass, Lindsy et al. “Effect of transdermal magnesium cream on serum and urinary magnesium levels in humans: A pilot study.” PloS one 12,4 e0174817. 12 Apr. 2017, doi:10.1371/journal.pone.0174817 

  4. Apte, A., Kapoor, M., Naik, S. et al.Efficacy of transdermal delivery of liposomal micronutrients through body oil massage on neurodevelopmental and micronutrient deficiency status in infants: results of a randomized placebo-controlled clinical trial. BMC Nutr 7, 48 (2021). 

Kapcsolódó anyagok: