A kolin számos jótékony hatása
Jegyzet
3 perc
difficulty level Könnyed
Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kolint csak 1998-ban nyilvánították esszenciális mikrotápanyaggá, így az egészségre gyakorolt hatásait a mai napig vizsgálják. (1) Ezalatt a viszonylag rövid idő alatt is egyértelművé vált, hogy a hiánya számos olyan problémához vezethet, amelyek emberek millióit érintik. Ez annak fényében nem is olyan meglepő, hogy az emberek több mint 90%-a nem fogyaszt elegendő kolint. (2,3) Ennek oka részben az, hogy a legjobb kolinforrások olyan ételek, amelyek sok étrendi koleszterint tartalmaznak, és ezért az emberek elkezdték tudatosan csökkenteni ezek fogyasztását. Szerencsére mára a tojásfogyasztásra vonatkozó korlátozásokat visszavonták, ami jó hír, mert a tojás a legjobb kolinforrás.  

Milyen egészségügyi problémákhoz vezethet a kolin hiánya? 

Májbetegségek, izomgyengeség 

A kolin létfontosságú anyag a máj egészsége szempontjából: a nem-alkoholos eredetű zsírmájbetegség és a májkárosodás egyik fő oka lehet a kolinhiány. (4) Egy kutatásban, ahol a megfelelő kolinbevitel mennyiségét szerették volna meghatározni, 42 napon keresztül kolinhiányos étrendet adtak a résztvevőknek. Közel 80 százalékuknak a kutatás végére elzsírosodott a májuk, és sérültek az izmaik. (5) A kolinbevitel növelésével azonban visszafordíthatóak voltak ezek a negatív hatások. 

Terhességi komplikációk 

A velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében fontos szerepe van a B9-vitamin mellett a kolinnak is. Egy felmérés során azon nők körében, akiknek a legmagasabb volt a kolinbevitelük, jóval alacsonyabb volt a velőcsőzáródási rendellenesség előfordulása a gyermekük születésekor. (6) Terhesség során kiemelkedően fontos a kolinbevitel: egy randomizált vizsgálatban napi 930 mg kolinbevitel - ami az ajánlott bevitel közel kétszerese - kedvezően befolyásolta a gyermekek stressztűrő képességét a napi 480 mg kolinbevitelhez képest. (7) A kolinhiány fokozhatja a homocisztein szintjét, ami szintén rizikófaktornak számít a terhességi komplikációk tekintetében.(8)  

Kognitív funkciók, memória romlása  

A kolin egy fontos neurotranszmitter, az acetilkolin előanyaga, aminek hiánya összefüggésben áll a kognitív képességek romlásával. Ezen kívül fontos az összes sejt, így az idegsejtek membránjainak felépítéséhez is. Egy 2011-es kutatás során megfigyelték, hogy azok a személyek, akik több kolint pótoltak, jobb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint akik kevés kolint fogyasztottak. (9)  

Bizonyos idegrendszeri betegségek megelőzésében és a kognitív funkciók megőrzésében játszott szerepét már számtalan állati modellen végzett kutatás igazolja, ahogyan arról egy 2017-es áttekintő tanulmány is beszámolt. (10) A megfelelő kolinbevitel tehát már a várandósság ideje alatt, majd később egész életünk során fontos, elsősorban az idegrendszerünk megfelelő fejlődése szempontjából, és azért, hogy időskorunkra is megőrizzük a kognitív funkcióinkat.  

Szív- és érrendszeri betegségek 

Az egyik legfontosabb kapcsolat a kolin és a szív- és érrendszeri betegségek között a már említett homocisztein-szint, amit növelhet többek között a kolin hiánya is. Az, hogy a homociszteinnek pontosan mekkora szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, jelenleg még nem teljesen ismert, azonban megfigyeléses tanulmányokban a magasabb szintje jelentősen nagyobb kockázatot jelentett. (12) Ezenkívül magasabb kolin- és betainbevitel esetén számos gyulladásmutató értéke is alacsonyabb, mint nem megfelelő kolinfogyasztás esetén. (19) 

Érdemes megemlíteni, hogy a bélflóránk képes a kolinból egy TMAO nevű molekulát előállítani, ami bizonyos tanulmányok alapján szintén összefüggésben állhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. (20) A biztonság kedvéért jó ötlet lehet, ha több részre osztjuk el a kolinban gazdag étkezéseket a nap folyamán, és a szükségletünk egy részét betainból fedezzük. Egy kutatás során 2 tojás egy étkezés alatt még nem fokozta a TMAO-szintet, a betainból pedig csak minimális TMAO keletkezik. (21, 22) A betain emellett a vérlipidek értékeit is kedvezőbben befolyásolta, mint a kolin.(23)  

Rákkockázat 

Egy 2016-ban publikált metaanalízis megállapította, hogy azoknak, akik több kolint és betaint fogyasztanak, alacsonyabb a rákkockázatuk. A kombinált bevitelük volt a leghatékonyabb, ami 40%-kal csökkentette a daganatos betegségek kialakulását; minden 100 mg extra kolin + betain 11%-os kockázatcsökkenést eredményezett a megfigyeléses tanulmányokban. (24) 

  1. Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington (DC): National Academies Press (US); 1998. PMID: 23193625. 

  2. Wallace TC, Fulgoni VL. Usual Choline Intakes Are Associated with Egg and Protein Food Consumption in the United States. Nutrients. 2017 Aug 5;9(8):839. doi: 10.3390/nu9080839. PMID: 28783055; PMCID: PMC5579632. 

  3. Derbyshire E. Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom? BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019;bmjnph-2019-000037. doi: 10.1136/bmjnph-2019-000037 

  4. Corbin KD, Zeisel SH. Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression. Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65. doi: 10.1097/MOG.0b013e32834e7b4b. PMID: 22134222; PMCID: PMC3601486. 

  5. Fischer LM, daCosta KA, Kwock L, Stewart PW, Lu TS, Stabler SP, Allen RH, Zeisel SH. Sex and menopausal status influence human dietary requirements for the nutrient choline. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1275-85. doi: 10.1093/ajcn/85.5.1275. PMID: 17490963; PMCID: PMC2435503. 

  6. Shaw GM, Carmichael SL, Yang W, Selvin S, Schaffer DM. Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. Am J Epidemiol. 2004 Jul 15;160(2):102-9. doi: 10.1093/aje/kwh187. PMID: 15234930. 

  7. Jiang X, Yan J, West AA, Perry CA, Malysheva OV, Devapatla S, Pressman E, Vermeylen F, Caudill MA. Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. FASEB J. 2012 Aug;26(8):3563-74. doi: 10.1096/fj.12-207894. Epub 2012 May 1. PMID: 22549509. 

  8. Vollset SE, Refsum H, Irgens LM, Emblem BM, Tverdal A, Gjessing HK, Monsen AL, Ueland PM. Plasma total homocysteine, pregnancy complications, and adverse pregnancy outcomes: the Hordaland Homocysteine study. Am J Clin Nutr. 2000 Apr;71(4):962-8. doi: 10.1093/ajcn/71.4.962. PMID: 10731504. 

  9. Poly C, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, Au R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1584-91. doi: 10.3945/ajcn.110.008938. Epub 2011 Nov 9. PMID: 22071706; PMCID: PMC3252552. 

  10. Blusztajn JK, Slack BE, Mellott TJ. Neuroprotective Actions of Dietary Choline. Nutrients. 2017;9(8):815. Published 2017 Jul 28. doi:10.3390/nu9080815 

  11. Seshadri S, Beiser A, Selhub J, Jacques PF, Rosenberg IH, D'Agostino RB, Wilson PW, Wolf PA. Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer's disease. N Engl J Med. 2002 Feb 14;346(7):476-83. doi: 10.1056/NEJMoa011613. PMID: 11844848. 

  12. Peng HY, Man CF, Xu J, Fan Y. Elevated homocysteine levels and risk of cardiovascular and all-cause mortality: a meta-analysis of prospective studies. J Zhejiang Univ Sci B. 2015;16(1):78-86. doi:10.1631/jzus.B1400183 

  13. Martí-Carvajal AJ, Solà I, Lathyris D, Dayer M. Homocysteine-lowering interventions for preventing cardiovascular events. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Aug 17;8(8):CD006612. doi: 10.1002/14651858.CD006612.pub5. PMID: 28816346; PMCID: PMC6483699. 

  14. larke R, Halsey J, Lewington S, Lonn E, Armitage J, Manson JE, Bønaa KH, Spence JD, Nygård O, Jamison R, Gaziano JM, Guarino P, Bennett D, Mir F, Peto R, Collins R; B-Vitamin Treatment Trialists' Collaboration. Effects of lowering homocysteine levels with B vitamins on cardiovascular disease, cancer, and cause-specific mortality: Meta-analysis of 8 randomized trials involving 37 485 individuals. Arch Intern Med. 2010 Oct 11;170(18):1622-31. doi: 10.1001/archinternmed.2010.348. PMID: 20937919. 

  15. Pan Y, Guo LL, Cai LL, Zhu XJ, Shu JL, Liu XL, Jin HM. Homocysteine-lowering therapy does not lead to reduction in cardiovascular outcomes in chronic kidney disease patients: a meta-analysis of randomised, controlled trials. Br J Nutr. 2012 Aug;108(3):400-7. doi: 10.1017/S0007114511007033. Epub 2012 Jan 16. PMID: 22244447. 

  16. da Costa KA, Gaffney CE, Fischer LM, Zeisel SH. Choline deficiency in mice and humans is associated with increased plasma homocysteine concentration after a methionine load. Am J Clin Nutr. 2005 Feb;81(2):440-4. doi: 10.1093/ajcn.81.2.440. PMID: 15699233; PMCID: PMC2424020. 

  17. Olthof MR, Brink EJ, Katan MB, Verhoef P. Choline supplemented as phosphatidylcholine decreases fasting and postmethionine-loading plasma homocysteine concentrations in healthy men. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1):111-7. doi: 10.1093/ajcn.82.1.111. PMID: 16002808. 

  18. Alfthan G, Tapani K, Nissinen K, Saarela J, Aro A. The effect of low doses of betaine on plasma homocysteine in healthy volunteers. Br J Nutr. 2004 Oct;92(4):665-9. doi: 10.1079/bjn20041253. PMID: 15522136. 

  19. Detopoulou P, Panagiotakos DB, Antonopoulou S, Pitsavos C, Stefanadis C. Dietary choline and betaine intakes in relation to concentrations of inflammatory markers in healthy adults: the ATTICA study. Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):424-30. doi: 10.1093/ajcn/87.2.424. PMID: 18258634. 

  20. Kanitsoraphan C, Rattanawong P, Charoensri S, Senthong V. Trimethylamine N-Oxide and Risk of Cardiovascular Disease and Mortality. Curr Nutr Rep. 2018 Dec;7(4):207-213. doi: 10.1007/s13668-018-0252-z. PMID: 30362023. 

  21. Miller CA, Corbin KD, da Costa KA, et al. Effect of egg ingestion on trimethylamine-N-oxide production in humans: a randomized, controlled, dose-response study. Am J Clin Nutr. 2014;100(3):778-786. doi:10.3945/ajcn.114.087692 

  22. Wang Z, Tang WH, Buffa JA, et al. Prognostic value of choline and betaine depends on intestinal microbiota-generated metabolite trimethylamine-N-oxide. Eur Heart J. 2014;35(14):904-910. doi:10.1093/eurheartj/ehu002 

  23. Annie J Roe, Shucha Zhang, Rafeeque A Bhadelia, Elizabeth J Johnson, Alice H Lichtenstein, Gail T Rogers, Irwin H Rosenberg, Caren E Smith, Steven H Zeisel, Tammy M Scott, Choline and its metabolites are differently associated with cardiometabolic risk factors, history of cardiovascular disease, and MRI-documented cerebrovascular disease in older adults, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 6, June 2017, Pages 1283–1290, https://doi.org/10.3945/ajcn.116.137158 

  24. Sun, S., Li, X., Ren, A. et al. Choline and betaine consumption lowers cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Sci Rep 6, 35547 (2016). https://doi.org/10.1038/srep35547 

Kapcsolódó anyagok: