Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A megfelelő pajzsmirigyműködés az egészségünk egyik alappillére. Az általa termelt hormonok szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet, az emésztést és egy sor egyéb biológiai funkciót. Ahhoz, hogy ez a szervünk képes legyen elegendő hormont termelni, bizonyos mikrotápanyagokra is szüksége van: a legismertebb ilyen nyomelem a jód, azonban jelentős szerepe van mellette a szelénnek is, aminek a hiánya szintén nagyon negatívan hat a pajzsmirigyműködésre.

Hogyan segít a szelén?

A szelénből a szervezetünk bizonyos fehérjéket és enzimeket állít elő, amiknek különféle speciális funkciói vannak, és többek között a pajzsmirigyműködéshez is szükségesek. (1) A pajzsmirigyben nagyon magas a szelén koncentrációja, valószínűleg azért, mert a sérülékeny szövetét segít megvédeni a káros hatásoktól.

Megfelelő védelem hiányában a pajzsmirigy nagyon könnyű célpontja a fertőzéseknek, a fokozott oxidatív stressz okozta károknak és a különböző autoimmun folyamatoknak. Megfigyelték, hogy az autoimmun pajzsmirigybetegségekkel rendelkező személyeknek jóval alacsonyabb a szelénszintje, ezért régóta feltételezik, hogy ennek a rendezése képes javítani a betegek állapotán. (2)

A kutatásokban hatékonynak bizonyult

Az autoimmun pajzsmirigybetegségek során az immunrendszer tévedésből megtámadja a pajzsmirigy sejtjeit és szöveteit, ez pedig gyulladáshoz, szövetkárosodáshoz vagy a pajzsmirigy működésének zavaraihoz vezethet. A kialakult antitestek idővel autoimmun pajzsmirigy-rendellenességeket okoznak, mint például a Hashimoto és a Graves-Basedow-kór.

A szelén amellett, hogy fontos antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, a hiánya pedig igen gyakori. Több kutatás is tesztelte, hogy a pótlása segíthet-e a már említett autoimmun pajzsmirigybetegségek esetén, azonban a különböző vizsgálatok más- és másfajta szelént és eltérő dózisokat használtak, amitől nem meglepő módon elég vegyes eredmények születtek. (1,3)

Mindezek ellenére általánosságban megfigyelhető volt, hogy a szelén pótlása több vizsgálatban is csökkentette az autoimmunitás mértékét jelző pajzsmirigy ellenes antitestek (TPOab/anti-TPO) szintjét.

Az egyik szerves szelénforma, a szelenometionin jóval hatékonyabb volt, mint a szervetlen szelénsó: ebben a 2018-as áttekintésben a szelenometionin 9 vizsgálatból 6-ban csökkentette jelentősen az antitestek számát, míg a szelénsó 4-ből csupán 1-ben. (1)

Egy új metaanalízis eredményei

Egy 2021-es metaanalízis és szisztematikus áttekintő tanulmány 17 olyan vizsgálat eredményeit összegezte, amikben a szelénpótlás hatásait tesztelték a különböző autoimmun pajzsmirigybetegségek fennállásakor.

Az eredmények itt is hasonlóak voltak: a szelén pótlása jelentősen csökkentette a pajzsmiriggyel szemben kialakult antitestek szintjét.(3) Számos kísérlet alapján kijelenthető tehát, hogy a szelén nagyon fontos eleme a megfelelő pajzsmirigyműködésnek, a pótlása pedig sokat segíthet autoimmun betegségek esetén.

  1. Santos LR, Neves C, Melo M, Soares P. Selenium and Selenoproteins in Immune Mediated Thyroid Disorders. Diagnostics (Basel). 2018 Oct 4;8(4):70. doi: 10.3390/diagnostics8040070. PMID: 30287753; PMCID: PMC6316875.
  2. Kucharzewski M, Braziewicz J, Majewska U, Góźdź S. Concentration of selenium in the whole blood and the thyroid tissue of patients with various thyroid diseases. Biol Trace Elem Res. 2002 Jul;88(1):25-30. doi: 10.1385/BTER:88:1:25. PMID: 12117262.
  3. Zuo Y, Li Y, Gu X, Lei Z. The correlation between selenium levels and autoimmune thyroid disease: a systematic review and meta-analysis. Ann Palliat Med. 2021 Apr;10(4):4398-4408. doi: 10.21037/apm-21-449. Epub 2021 Apr 16. PMID: 33894732.

Kapcsolódó anyagok: