Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A D-vitaminról egyre több kutatás jelenik meg, amelyekben olyan különleges hatásait is vizsgálják, amikről nem is gondolnánk, hogy összefüggésben állnak a fogyasztásával. Bár a testsúlyunkat és testkompozíciónkat elsősorban az étrendünk és az életmódunk határozza meg, úgy néz ki, hogy a D-vitamin hiánya súlyosbíthatja az elhízást, míg a pótlása a testkompozíció szempontjából is előnyössé válhat.

A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatokban elég gyakoriak a vegyes eredmények, mivel nagyon különböző dózisokat használnak, és nem mindig veszik figyelembe a résztvevők kezdeti D-vitamin-ellátottságát. Egy friss vizsgálatban azonban megfelelően magas dózist használtak, alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező személyeknél.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy a D-vitamin pótlása a magzat szempontjából nagyon fontos a terhesség ideje alatt, azonban egy friss kutatás új szempontra mutatott rá, ami miatt az édesanyákra is jótékony hatással lehet.

A terhességi D-vitamin-pótlás hatásai

Ebben a randomizált vizsgálatban 90 várandós nőnél vizsgálták a D-vitamin-pótlás testkompozícióra gyakorolt hatásait. Ennek során 3 különböző csoportra osztották a résztevőket:

  • Az egyik csoport napi 4000 NE D3-vitamint,
  • A másik csoport napi 2000 NE D3-vitamint,
  • A harmadik csoport pedig placebot kapott.

A vizsgálat 12 hétig tartott, aminek a végén megmérték, hogyan változott a résztvevők D-vitamin-szintje, testzsírszázaléka, valamint a testzsírjuk mértéke.

Eredmények

Nem meglepő módon azoknak emelkedett leginkább a D-vitamin-szintjük, akik napi 4000 NE D3-vitamint szedtek, de nem ez volt az egyetlen előnye a nagyobb vitaminfogyasztásnak.

A testkompozíció megállapítására szolgáló testzsír mennyisége, a testzsírindex, illetve a testzsírszázalék is mind jelentősen javultak 4000 NE D3-vitamin hatására, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint a másik két csoport tagjainál.

A kutatásban arra is felhívják a figyelmet, hogy várandósság alatt megnő a szervezet D-vitamin-szükséglete, aminek a fedezése elengedhetetlen a legkedvezőbb hatások eléréséhez. A napi 2000 NE D3-vitamin sok esetben kevés volt ehhez, sőt, néhány esetben még vitaminszint-csökkenést is eredményezett.

Összefoglaló

A terhesség alatt kiemelten fontos a D-vitamin pótlása, ami nem csak a fejlődő magzat egészségéhez szükséges, hanem elősegíti azt is, hogy a várandós nők testkompozíciója minél kisebb mértékben változzon. Fontos, hogy a D3-vitamint testsúlyarányosan szükséges pótolnunk: nagyobb testsúly mellett több vitaminra van szükségünk a vitaminhiány elkerüléséhez.

Gerveieeha Z, Siassi F, Qorbani M, Menbar RS, Ahmadi MH, Sotoudeh G. The effect of vitamin D supplementation on body composition in nursing mothers with overweight or obesity: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. BMC Nutr. 2023 Jan 2;9(1):1. doi: 10.1186/s40795-022-00664-y. PMID: 36593484; PMCID: PMC9806884.

Kapcsolódó anyagok: