Matthew Messer

Matthew Messer

Editor-in-chief

Az elégtelen termékenység sajnos egyre többeket érint a világon, és bár sokan nem tudják, a férfiak körében is gyakran előfordul. A statisztikai adatok alapján a fiatal párok 15-30%-a képtelen gyermeket nemzeni, aminek az esetek közel felében a párok férfi tagjainál van valamilyen probléma. Az elégtelen termékenység pontos okai gyakran ismeretlenek, így sokszor nehéz hatékony megoldást találni rájuk.

A megfelelő antioxidáns-ellátottság hiánya, és az ennek következtében kialakuló oxidatív stressz a spermiumokat is károsíthatja, amelyek így képtelenné válnak a megfelelő működésre.

A C-vitamin és E-vitamin erős antioxidánsok, amik segíthetnek kiegyensúlyozni szervezetünk antioxidáns-státuszát, ezáltal pedig feltételezhető, hogy a spermiumok egészségét is javítják.

Egy 2022-ben publikált metaanalízis 11 randomizált vizsgálat eredményét összegezte, amelyek a C- és E-vitamin-pótlás hatékonyságát vizsgálták a férfiak termékenysége szempontjából.

A vitaminpótlás hatásai

A különböző vizsgálatok eredményeiben jelentős volt az eltérés, ami feltehetőleg a másfajta dózisokkal, és a résztevők eltérő kiindulási szintjével magyarázható.

A hasonló metaanalízisek lényege, hogy a gyakran eléggé vegyes kutatási eredményekből kiszűrik azokat, amik nagyon kiugróak, ezzel pedig pontosabb képet kaphatunk az adott témáról.

A teherbeesés valószínűségét 11 vizsgálatból 6-nál követték, ami alapján az E-vitamin pótlása 86%-kal növelte ezt az értéket. Ezenkívül a C- és E-vitamin fokozta a spermiumok számát, azok mozgékonyságát, valamint koncentrációját is.

Összefoglaló

A nagyobb eltérések ellenére jól látható az eredményekből, hogy a C- és E-vitamin kiegészítése ártani biztosan nem árt, sőt, potenciálisan rendkívül hatékonyan fokozhatja a termékenységet. Az egészséges táplálkozás és életmód mellett egy próbát mindenképpen megér ennek a két jól ismert vitaminnak a pótlása.

Zhou X, Shi H, Zhu S, Wang H, Sun S. Effects of vitamin E and vitamin C on male infertility: a meta-analysis. Int Urol Nephrol. 2022 Aug;54(8):1793-1805. doi: 10.1007/s11255-022-03237-x. Epub 2022 May 23. PMID: 35604582.

Kapcsolódó anyagok: