Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A mangán egy esszenciális nyomelem, ami részt vesz az anyagcserénkben, sok fontos enzim előállításához szükséges, illetve egy szervezetünk számára fontos antioxidáns létrehozásában is szerepet játszik. (1) A hiánya nagyon ritka, mivel a legtöbb étel kis mennyiségben tartalmazza, ezáltal kiegészíteni sem érdemes. (1) Néhány kutatás arra utal, hogy a mangán hiánya ronthat a vércukorértékeken és a csontok egészségén, illetve valószínű, hogy szerepet játszhat számos egyéb betegség kialakulásában. (2) Egyelőre azonban kevés humán vizsgálat készült az egészségre gyakorolt hatásairól. 

Hogyan biztosítható a szükséges mangánbevitel? 

A szükséges bevitelt hivatalosan napi 1,8-2,5 mg-ban határozták meg, míg terhes és szoptató nőknek kicsivel többet, 2,6-3 mg-ot ajánlanak. (3,4) Az átlagos mangánbevitel magasabb ennél, így kiegyensúlyozott étrenddel nem kell tartani a hiányától. 

A legjobb mangánforrások a gabonák, a hüvelyesek, a tengeri ételek, a zöldségek, de a kávé és a tea, sőt, még a fűszerek is sok mangánt tartalmaznak. (3) Ha kagylót nem is, de gabonákat, zöldségeket vagy kávét szinte mindenki fogyaszt, ezért se nagyon hallani mangánhiányról.  

A mangán étrendkiegészítők formájában is elérhető és sok multivitamin is tartalmazza, de tekintve, hogy a bevitele lényegében mindenkinél megfelelő, így csak az igazolt hiánya esetén érdemes külön pótolni.  

A mangán felszívódása ételekből és kiegészítőkből egyaránt igen alacsony: előbbinél átlagosan az elfogyasztott mennyiség kevesebb mint 5%-a szívódik fel. (5)  

Mi történik hiánynál és mi a túladagolásnál?  

A mangán hiánya olyan ritka, hogy emberekben eddig kizárólag kísérleti úton sikerült előidézni. Ez a vércukorszint szabályozás romlásához, gyenge csontozathoz és születési rendellenességekhez vezethet. (6)  

A mangánt azonban sok egyéb nyomelemhez hasonlóan túl is lehet adagolni, bár ez helytelen étrend által szinte lehetetlen. Általában olyan személyeknél fordul elő, akik munkájuk során túl sok mangánt lélegeznek be a környezetükből. (9) A mangán túladagolása idővel idegrendszeri károsodást okoz, valamint a hiányához hasonlóan negatívan hat a vércukor szabályozására. (2,9)  

A mangán és a vas kapcsolata 

A mangán felszívódása eleve rendkívül alacsony, de a vasellátottság függvényében tovább csökkenhet. A magasabb ferritin szint hatására - ami a raktározott vas egyik formája - jóval kevesebb mangán szívódik fel az ételeinkből. A ferritin szint olyan nagymértékben befolyásolja a mangánellátottságot, hogy fontosabb tényező, mint maga a mangánbevitel. (10)  

A mangán egészségügyi hatásai 

A mangán sok olyan enzim előállításához szükséges, amik fontos szerepet játszanak a vércukorszabályozásban. Ebből kifolyólag a mangánellátottság hatással van a kettes típusú cukorbetegség kockázatára, amiben a túl sok mangán is negatív hatással bír. Megfigyeléses tanulmányok alapján, egy U-alakú görbe figyelhető meg a mangánellátottság és a cukorbetegség kockázata között, ami azt jelenti, hogy a hiánya és a többletbevitele hasonlóan rossz hatású. (11)  

A mangántól függő szuperoxid dizmutáz egy fontos antioxidánsunk, ami részét képezi szervezetünk antioxidáns rendszerének. Ez a C-vitaminnal, E-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal együtt véd minket a környezetünkből származó, és anyagcserénk által keletkező szabad gyökök okozta károktól. (12) Ez a mangántól függő antioxidáns elsősorban sejtjeink energiatermelő részeit védi a káros hatásoktól, azonban - ahogyan az már sok egyéb antioxidáns esetén is beigazolódott - a többletbevitel pontosan ellentétes hatást eredményez, és fokozza az oxidációs terhet.  

Habár a mangán valószínűleg befolyásolja a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, jelenleg nincsenek olyan jó minőségű, embereken végzett vizsgálatok, hogy egyértelmű megállapításokat tudnánk tenni a mangánellátottság és a különféle betegségek kockázata között. A mangánpótlás néhány vizsgálatban előnyös hatással járt, de sajnos majdnem minden esetben olyan anyagokkal együtt pótolták, amik önmagukban is javítanak az adott problémákon.  

  1. Aschner JL, Aschner M. Nutritional aspects of manganese homeostasis. Mol Aspects Med. 2005;26(4-5):353-362. doi:10.1016/j.mam.2005.07.003 
  2. Li L, Yang X. The Essential Element Manganese, Oxidative Stress, and Metabolic Diseases: Links and Interactions. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:7580707. Published 2018 Apr 5. doi:10.1155/2018/7580707 
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/ 
  4. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3419 
  5. Johnson PE, Lykken GI, Korynta ED. Absorption and biological half-life in humans of intrinsic and extrinsic 54Mn tracers from foods of plant origin. J Nutr. 1991 May;121(5):711-7. doi: 10.1093/jn/121.5.711. PMID: 2019880. 
  6. Freeland-Graves J, Llanes C, 1994. Models to study manganese deficiency. In: Klimis-Tavantzis DJ (Ed.), Manganese in Health and Disease CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 115–120. 
  7. Friedman BJ, Freeland-Graves JH, Bales CW, Behmardi F, Shorey-Kutschke RL, Willis RA, Crosby JB, Trickett PC, Houston SD. Manganese balance and clinical observations in young men fed a manganese-deficient diet. J Nutr. 1987 Jan;117(1):133-43. doi: 10.1093/jn/117.1.133. PMID: 3819860. 
  8. Penland JG, Johnson PE. Dietary calcium and manganese effects on menstrual cycle symptoms. Am J Obstet Gynecol. 1993 May;168(5):1417-23. doi: 10.1016/s0002-9378(11)90775-3. PMID: 8498421. 
  9. Milatovic D, Zaja-Milatovic S, Gupta RC, Yu Y, Aschner M. Oxidative damage and neurodegeneration in manganese-induced neurotoxicity. Toxicol Appl Pharmacol. 2009;240(2):219-225. doi:10.1016/j.taap.2009.07.004 
  10. Finley JW. Manganese absorption and retention by young women is associated with serum ferritin concentration. Am J Clin Nutr. 1999 Jul;70(1):37-43. doi: 10.1093/ajcn/70.1.37. PMID: 10393136. 
  11. Shan Z, Chen S, Sun T, Luo C, Guo Y, Yu X, Yang W, Hu FB, Liu L. U-Shaped Association between Plasma Manganese Levels and Type 2 Diabetes. Environ Health Perspect. 2016 Dec;124(12):1876-1881. doi: 10.1289/EHP176. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27258818; PMCID: PMC5132633. 
  12. Robinson BH. The role of manganese superoxide dismutase in health and disease. J Inherit Metab Dis. 1998 Aug;21(5):598-603. doi: 10.1023/a:1005427323835. PMID: 9728339.